Arjantin, Çevre İçin Monsanto Mısır Projesini Durdurdu

0
2163

“Biz çok memnunuz, artık geri dönüşü yok, Monsanto gitmek zorunda!”

Nanoteknoloji şirketi Monsanto’nun, Arjantin’in Cordoba şehrindeki 1 buçuk milyar pezoluk ($192 milyon) mısır tohumu üretim planı, Monsanto’nun yerel yönetiminin çevresel etki değerlendirmesini reddetmesi üzerine yeni bir engelle karşılaştı.

Protestocularla yaşanan çatışmalar sonrasında eylülden beri beklemede olan proje, St. Louis şirketinin işin yüzde otuzunu tamamlamasının ardından beklemeye alınmasına neden oldu.  Jose Manuel de la Sota geçen pazartesi verdiği demeçte Monsanto’nun çevresel etki değerlendirmesinin “ilgili etkileri ve azaltıcı tedbir değerlerini” irdelemediğini söyledi.

Monsanto, bulunan sonuçları kabul ettiğini ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda projeyi yola sokacaklarını söyledi. Şirketin Latin Amerika Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İlişki Yöneticisi Pablo Vaquero verdiği bir röportajda “Monsanto bütün süreci irdelemekle işe başlıyor ve yeni standartlar doğrultusunda yeni bir çevresel değerlendirme hazırlıyor. Proje sahasındaki hava, toprak ve su analizlerini yapmak bir veya iki ayı alacak ve yeni bir değerlendirme hazırlanacak.” dedi.

Monsanto’nun bu yatırımını 2012’de duyurmasının ardından yerel çevre aktivistlerinin, büyük biyoteknoloji şirketine ve sattıkları genetiği değiştirilmiş tohumlara karşı direnişi ile karşı karşıya geldi. Başkentin eteklerindeki Malvinas Bölgesi’ndeki yeni saha, yılda 3 buçuk milyon paket mısır tohumu üretecek kapasiteye sahip olacaktı. Şirkete göre türünün dünyadaki en büyüğü. Monsanto ayrıca Buenos Aires’in Rojas Bölgesi’nde benzer bir mısır tohumu tarlasına da sahip.

Arjantin, dünyada en çok soya fasulyesi ve mısır için genetiği değiştirilmiş tohum kullanan ülkelerden biri ve çiftçilikte etkili güçler olan Birleşik Devletler ve Brezilya’nın ardından dünyanın üçüncü en büyük ihracatçısı. 15 yıldan fazladır, Roundup markası ile tanınan Monsanto, herbisit glifosata dayanıklı soya fasulyesi satmaya başladı. Ünlenen Pampas çiftlik bölgesine hızla geçen sözde “Roundup Ready” (genetik modifiye) teknolojisi toprak işlemesiz tarıma geçişi hızlandırdı.  Artık tarlalar, yabani otları öldürücü glifosit ile spreylenebildiği için, çiftçiler ekim için tarlalarını sürmek zorunda kalmıyorlar. Bu teknik toprak nemini korumaya ve toprak üstü erozyonunu yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır.

Aslında, Arjantin ve komşusu Brezilya’da ekilen soya fasulyeleri Monsanto’nun ya da benzer şirketlerin tohumları. Ancak, Monsanto, Arjantin’de tohumlarına patent alamadı, yeniden denemeye ve telif haklarını toplamaya uğraştı. Arjantin kanunlarına göre, çiftçilerin geçen yıldan kalan tohumları eklemelerine izin verilmiştir, böylece onların tohum üreticilerine tekrar başvurup her mevsim tekrardan satın almaları engellenmiştir.

Şimdilerde, Monsanto herbisit (zararlı ot öldürücü) direnci ve böcek zararlılarından bitkileri koruyan geni kombine eden ikinci jenerasyon soya fasulyesi tohumları ile Arjantin’de tekrar denemeler yapmaktadır. Geniş kullanımlarına rağmen, Monsantoya karşı önemli bir kırsal direnci var. Hem Arjantin’de hem de dünya genelinde ve Avrupa’da genetiği değiştirilmiş çoğu organizmalar yasaklanmıştır. St. Louis Post-Dispatch’in haberine göre, St. Louis’te Ocak ayında yapılan şirketin yıllık paydaş toplantısında yaklaşık bir düzine protestocu tutuklanmıştır.

Birleşik Devletler ve Arjantin’deki yabani otlar, glifosata (yabancı otların öldürülmesi için kullanılan bitki öldürücü ilacın temel maddesi) karşı dirençlidir ve bu da çiftçileri daha fazla herbisit kullanmaya, daha güçlülerini karıştırarak geniş tarlalarda her sezon spreylemeye zorlamaktadır.

Küçük ama kararlı bir grup aktivist eylül ayından bu yana Cordoba inşaat alanının önünde yolu kapatarak ve araç giriş-çıkışını engelleyerek kamp yapmaktadır. Vaquero, “Gerçek şudur ki, çevreci gruplar Arjantin’in tarım modeline karşıdır.” dedi. Protestocular, çevresel etki değerlendirmesinin reddedilmesini kutladı. Salı günü çıktığı Cordoba Las Higueras FM Radyo İstasyonu’nda “Malvinas Fight for Life Assembly” üyesi Matías Marizza “Biz çok memnunuz.” dedi  ve ekledi, “Artık geri dönüşü yok, Monsanto gitmek zorunda”.

Shane Romig . “Argentina Province Stalls Monsanto Corn Project on Environmental Concerns.The Wall Street Journal. Web. 16.02.2014.

Shane Romig – Çeviri: Gülçin Dalgıç

Not: Bu makale daha önce Yeşil Direniş Gazetesinde yayınlanmıştır.

Views: 44

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz